Над 1 млн. граждани са защитени към този момент от COVID-19.

...
Над 1 млн. граждани са защитени към този момент от COVID-19.
Коментари Харесай

Над 1 милион българи вече имат защита срещу COVID-19

Над 1 млн. жители са предпазени към този миг от COVID-19. Това съобщи на постоянния седмичен брифинг за епидемиологичната конюнктура министърът на опазването на здравето в оставка проф. Костадин Ангелов като посочи, че има предвид общия брой на преболедувалите и имунизираните. За поредна седмица се резервира позитивна и трайна наклонността в отношението излекувани – доказани случаи: почти два пъте е по-голям броя на излекуваните от броя на инфектираните. Наблюдава се и наклонност за понижаване на заетостта на леглата в лечебните заведения както в неинтензивните, по този начин и в интензивните структури. 53% са заети леглата за неусложнени пациенти и 58% заети за интензивни пациенти.

" Постигнахме извънредно доста в борбата с COVID-19, съпоставено с други страни. Това демонстрира единствено верния път. От прилежащите ни страни реализираме по-добри резултати от тях по отношение на строгостта на ограниченията. Същото важи и за Германия и за Италия, които с по-висок показател на суровост на ограниченията не могат да реализират това, което постигнахме ние в България с нашите ограничения. Българите си връщаме от ден на ден и повече естествения живот. Това го постигнахме с помощта на всички, с помощта на спазването на ограниченията. Благодаря на всички българи за това, че бяха с нас и ни повярваха и носеха маски ", сподели проф. Ангелов. 

13 145 медици са дали позитивни проби за ковид от началото на пандемията. 949 са дейните случаи. 845 са на домашно лекуване. 104 са в лечебните заведения. 10 са в интензивните структури. Ангелов разгласи, че числата понижават, тъй като при лекарите към този момент е реализиран груповия имунитет. 

Постигнатата заболеваемост за 14-дневен интервал у нас от 332 на 100 хиляди ни слага на 18-то място в Европейски Съюз след Кипър, Швеция, Хърватска, Нидерландия, Франция, Литва, Словения, Унгария, Полша, Естония, Белгия, Латвия, Люксембург, Чехия, Гърция, Австрия и Германия. По този индикатор на Балканския полуостров сме на 6-то място. По смъртност сме на 2-ро място в Европейски Съюз след Унгария. На трето място сме на Балканите след Босна и Херцеговина и Северна Македония. Това изясни основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

10 области в страната са със заболеваемост под  300 на 100 хиляди души - Разград, Плевен, Сливен, Хасково, Видин, Кърджали, Благоевград, Ямбол, Търговище и Силистра. Само 7 области са със заболеваемост сред 400 и 500 на 100 хиляди души, като най-висока е тя в Русе, следвана от Добрич, Варна, София-град, София област и Ловеч.

" Хубаво е, че седмичната категоричност на тестванията продължава да спада и се движи под 10%. И хората, признати в интензивни отделения и смъртността съблюдават тази наклонност ", уточни той и прикани за отговорно държание, което ще ни докара до щастливи празници и продължение на наклонността за понижаване на заболеваемостта.

" На двуседмична база имаме понижаване на новозаразените с 42 %, на едноседмична – с 23 %. Смъртността на двуседмична база е 16 %, на едноседмична – 17 % – т.е.имаме много съществено понижаване през последните 7 дни. Намаляват и хоспитализациите, макар че в огромните лечебни заведения най-вероятно това ще се усети по-отчетливо по-нататък, в случай че се резервира тази наклонност ", съобщи проф. Венцислав Мутафчийски.

Към момента осъществените имунизации са 775 601. " До дни с този ритъм на имунизация можем да надминем 800 хиляди имунизирани български жители.  Най-много употребявани дози са тези на Pfizer, следват AstraZeneca и Moderna.  Ваксинациите се правят главно в лечебни заведения, където има разкрити имунизационни кабинета ", уточни ръководителят на Националния имунизационен щаб проф. Красимир Гигов.

По думите му, най-вече са употребяваните дози на имунизацията на Pfizer – 414 000, AstraZeneca – 256 000 и Moderna – 104 000. " По групи в обществото възрастните хора над 65 години, които са получили ваксина, са към 153 000 индивида. Хората, които поддържат естествения живот на обществото, са 106 000. Педагогически експерти – 46 000. По отношение на лекарите – 35 000. Там сме задоволили съвсем изцяло. Първа и втора фаза са изцяло задоволени. Специалистите по здравни грижи са 24 500. Зъболекари – 4 500. Магистърфармацевти – към 3 000 ", уточни доктор Гигов. Той регистрира, че осъществените имунизации са главно в лечебни заведения, 206 000 са направени при персоналните лекари.

Министърът на опазването на здравето в оставка проф. Костадин Ангелов разгласи, че през днешния ден ще бъдат издадени заповеди, които са свързани с изключителната епидемиологична конюнктура и нейното продължение. " Ще забраним влизане от Индия и още няколко страни, с цел да не сложим под риск хората от нашата страна. Призовавам поради Индия всички български жители да бъдем рационални и да продължим да съблюдаваме ограниченията до тогава, когато реализираме групов имунитет ", сподели още той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР